Obligaties kopen

Obligaties zijn schuldbewijzen die verhandelbaar zijn. Een obligatie is een lening aan een land, onderneming of instelling. Als je een obligatie koopt betaal je een klein percentage van de lening. Over die lening word een vast bedrag rente betaald waardoor het aantrekkelijk is om obligaties te kopen. Ieder jaar krijg je een vast bedrag aan rente totdat de lening in 1 keer afbetaald word. Obligaties zijn ook een stuk minder risicovol dan aandelen.

Koersen obligaties

Net zoals bij aandelen heb je ook koeren voor obligaties. Bij obligaties worden de koersen bepaald op de huidige rente stand. Stel jij hebt een obligatie met een rente van 5% en de huidige rente stand van een obligatie is 4% dan is jou obligatie meer waard dan toen je hem kocht. Als de rente stand nu 6% is dan is je obligatie minder geld waard. De huidige rente stand heeft geen invloed op het rente percentage dat je jaarlijks uitgekeerd krijgt. Dit is een vast procent en dit zal gedurende de looptijd van de obligatie niet veranderen.

Welke obligaties kopen?

Zoals eerder vermeld zijn er 3 soorten obligaties. Dat zijn staatsobligaties of obligaties voor een bedrijf of voor een instelling. Als je het minst risico wilt nemen kun je het best staatsobligaties kopen. Dit komt doordat je dan een lening verschaft aan een land en de kans dat een land failliet gaat is zeer klein. Daardoor zul je altijd je jaarlijkse rente ontvangen en word de obligatie op een gegeven moment ook afbetaald.

Hoe staatsobligaties kopen?

Het kopen van een staatsobligatie is in deze tijd zeer eenvoudig geworden. Je opent een beleggerrekening bij je bank of bij een online broker, plaatst daar het gewenste bedrag om in te leggen, zoekt een juiste obligatie en deze kun je dan direct aanschaffen. Doordat het zo makkelijk is en het risico laag is voor een obligatie is het zeer aantrekkelijk om staatsobligaties te kopen.