Beleggen in vastgoed

Het beleggen in vastgoed is nog niet zo bekend. Het heeft nogal een saai imago doordat het een lange termijnproject is. Een belegging in vastgoed word vaak pas na enkele jaren rendabel. Zoals elke belegging heeft ook vastgoed voor- en nadelen.

Voordelen vastgoed beleggingen:
Beter rendement dan obligaties
Minder risico dan aandelen
Een inflatiebestendige belegging

Nadelen vastgoed beleggingen:
Er dient onderhoud gepleegd te worden.
Er kan leegstand ontstaan.
De verkoopwaarde kan dalen door woningcrisis.

Hoe beleggen in vastgoed?

Om te beginnen met beleggen in vastgoed heb je een groot kapitaal nodig. Daarna kun je ervoor kiezen om zelf een pand te kopen en verhuren/verkopen of je kunt beleggen in een vastgoed beleggingsfonds. Om je risico zo klein mogelijk te maken kun je het best meerdere panden op verschillende goede locaties kopen. Een nadeel van het beleggen in vastgoed is dat je belasting moet betalen over het onroerend goed. De belastingen die daarvoor betaald dienen te worden zijn de OZB en WWOZ.
Naast zelf panden te kopen kun je ook beleggen in een vastgoedfonds. Een voordeel hiervan is dat je met een lager bedrag kunt instappen. Een nadeel is dat je niet zelf kunt bepalen welke panden gekocht worden. Door wanbeleid zou je dus verlies kunnen maken.Vastgoedbeleggingen rendabel?

Op de lange termijn zijn beleggingen in vastgoed zeker rendabel. Op korte termijn zul je amper winst maken. Als jij dus van plan bent om vastgoed te kopen moet je dus veel geduld hebben en dan kun je op de lange termijn een zeer rendabele winst behalen. Als je vastgoed beleggingen vergelijkt met aandelen of obligaties zijn aandelen meer rendabel. In die lange termijn dat je moet wachten tot je vastgoed gestegen is in prijs zou je met aandelen al een veel grotere winst kunnen behalen. Daarentegen zijn vastgoed beleggingen wel rendabeler dan obligaties waar je maar een vast bedrag per jaar krijgt.